joi, 19 iulie 2012

Câteva intervenţii în CriticAtac


Comentarii în:
de Redacţia

Redacţia
„Cînd mai apare cîte un sondaj despre candidaţii perfecţi la preşedinţie sau despre personalităţile care inspiră cea mai mare încredere, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României iese invariabil pe primul loc.”

Valerius spune:
19 iulie 2012 la 13:59

Trăim într-un fel de peşteră a „Democraţiei”, precum cea imaginată de Platon în dialogul filozofic „Politheia” (=„Republica”). Imobilizaţi fiind, prin frânghiile manipulării, nu vedem decât ceea ce ni se proiectează pe peretele peşterii. Conform cu „umbrele” pe care le vedem proiectate pe peretele peşterii, Mugur Isărescu este cel mai credibil om din România. Dar undeva, în spatele nostru, obiectul a cărui umbră o vedem proiectată pe peretele peşterii nu-i decât o marionetă manipulată abil de către păpuşari.
Daţi-mi controlul rezervei monetare a unei naţiuni şi nu-mi va mai păsa cine va face legile acelei naţiuni.” (Mayer Amschel Rothschild, fondatorul dinastiei bancare Rothschild).

Vd. şi articolul meu: 



Comentarii în articolul
de Adrian Deoanca 


Adrian Deoanca 
“Revolta proletariatului internaţional nu a avut loc niciodată, iar când revolta s-a produs, a avut loc mai degrabă în societăţile slab dezvoltate”.

Valerius spune:
19 iulie 2012 la 13:37
N-am înţeles dacă proletariatul s-a revoltat ori nu, dar principiul noncontradicţiei sigur s-a revoltat.
Logica e un moft atunci când scopul discursului e “mai superior”, de pildă criticarea lui Marx. Unii s-au îmbogăţit înjurându-l pe Maur.

Adrian Deoanca 
nu e nici o eroare de logica. revolta cea mare, revolutionara, a proletariatului industrial nu s-a produs niciodata. cand au avut loc revolte – nu neaparat ale proletariatului – care sa schimbe una-alta, ele s-au petrecut mai degraba in est.

Valerius spune:
19 iulie 2012 la 16:13

“nu e nici o eroare de logica.”
Acum sunt mai multe.
1). În propoziţia “Revolta proletariatului internaţional nu a avut loc niciodată” subiectul logic era “revolta proletariatului internaţional”.
În propoziţia “revolta cea mare, revolutionara, a proletariatului industrial nu s-a produs niciodata.” subiectul logic este altul, “revolta cea mare, revolutionara, a proletariatului industrial”.
Cele două propoziţii nu sunt logic-echivalente. E evidentă neglijenţa în gândire.
2). “cand au avut loc revolte – nu neaparat ale proletariatului – care sa schimbe una-alta, ele s-au petrecut mai degraba in est.”
Aici, “nu neaparat ale proletariatului” este o găselniţă în exprimare prin care vreţi să evitaţi recunoaşterea greşelii constând în încălcarea principiului noncontradicţiei. “Nu neapărat (=nu în mod necesar) ale proletariatului” nu spune că “Revolta proletariatului internaţional nu a avut loc niciodată”, nu exclude “revolta proletaritului internaţional”, doar sugerează că subiectul revoltei poate fi şi altă categorie (clasă) socială.
Cel mai bine ar fi să recunoaşteţi că aţi greşit. Suntem oameni, deci toţi putem greşi, inclusiv d.p.d.v. logic. Dar nu e onorabil să băltim într-o anumită greşeală, pretinzând că ne scăldăm în apă distilată.
Părrrrrerea mea…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu