joi, 30 august 2012

Valeriu Zgonea - exemplar al faunei politice post-decembriste



În ziua în care a fost citită în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului Hotărârea Curţii Constituţionale a României de invalidare a referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu am conştientizat că Valeriu Zgonea (ajuns printr-o aberaţie a istoriei Preşedintele Camerei Deputaţilor !) este un exemplar pur-sânge al faunei politice de după Marea Păcăleală.
El are toate calităţile necesare pentru a fi o lichea politică de mare succes:
- este performant în logoree demagogică;
- poate trăda partenerii cu uşurinţă şi se poate alia cu adversarii (în şedinţa menţionată a Parlamentului, l-a umilit pe Ioan Ghişe, dar s-a îmbrăţişat cu membrii Curţii Constituţionale a României care au batjocorit, prin Hotărârea lor, 7,4 milioane de cetăţeni care au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu);
- minte cu nonşalanţă că nu s-au exercitat presiuni din exterior pentru a determina Parlamentul să accepte Hotărârea CCR;
- este obedient faţă de Puterile din Occident, este obsedat de satisfacerea Stăpânilor.
                Pariez că ipochimenul acesta va avea o carieră politică durabilă. Dacă interesele îi vor cere, va putea fi şi un bun membru al PDL. Sau al altui partid. Important este să fie în fruntea bucatelor. 


3 comentarii:

  1. În legătură cu Valeriu Zgonea:
    - este performant în logoree demagogică. Sunt de acord.
    - poate trăda partenerii cu uşurinţă şi se poate alia cu adversarii. Nu sunt de acord, pentru că nu avem argumente. Deocamdată nu a activat decît în partidul din care face parte, n-a fost traseist, ca alții.
    - minte cu nonşalanţă că nu s-au exercitat presiuni din exterior pentru a determina Parlamentul să accepte Hotărârea CCR. Este discutabil, depinde de interpretare. Presiunea directă s-a exercitat asupra unui singur om, asupra prim-ministrului. Acesta, la rîndul său, ca lider politic, a dat indicații (se poate spune că a făcut presiuni) principalilor lideri din PSD și, mai ales, lui Valeriu Zgonea să valideze prin cvorumul din Parlament hotărîrea CCR. Că Victor Ponta a capitulat în fața Occidentului, s-a văzut cu multe zile înainte de a se pronunța CCR.
    - este obedient faţă de Puterile din Occident, este obsedat de satisfacerea Stăpânilor. De acord doar cu partea a doua, dar și aici aș înlocui obsedat cu dispus. El n-a avut încă ocazia să aibă direct legătura cu Puterile din Occident! Deocamdată a executat doar ordinele lui Ponta, șeful său pe linie de partid.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. 1). „- poate trăda partenerii cu uşurinţă şi se poate alia cu adversarii." Nu sunt de acord, pentru că nu avem argumente.

      Am folosit „poate” cu înţelesul de „este posibil”: este posibil să-şi trădeze partenerii, este posibil să se alieze cu adversarii. Am oferit nişte argumente pentru a susţine această posibilitate : „în şedinţa menţionată a Parlamentului l-a umilit pe Ioan Ghişe, dar s-a îmbrăţişat cu membrii Curţii Constituţionale a României care au batjocorit, prin Hotărârea lor, 7,4 milioane de cetăţeni care au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu.” N-am spus că „în mod sigur va trăda partenerii şi se va alia cu adversarii”. Pentru această certitudine n-am, într-adevăr, argumente.

      Am propus un pariu: „Pariez că ipochimenul acesta va avea o carieră politică durabilă. Dacă interesele îi vor cere, va putea fi şi un bun membru al PDL. Sau al altui partid. Important este să fie în fruntea bucatelor.” Vă prindeţi ?

      2). „Presiunea directă s-a exercitat asupra unui singur om, asupra prim-ministrului.”

      Dv. ce argumente aveţi că doar asupra lui Ponta s-au făcut presiuni ? Într-o emisiune a lui Victor Ciutacu, Crin Antonescu a declarat că „Ni s-a spus să-l punem înapoi pe Băsescu”. Expresia este ambiguă. Dacă o interpretăm riguros gramatical, înţelegem că i s-a spus şi lui, Crin Antonescu. Presupun că „ni s-a spus” nu înseamnă că SUA şi UE i-a rugat frumos „să-l pună înapoi pe Băsescu”.

      Dar despre Valeriu Zgonea n-am spus că s-au făcut presiuni asupra lui. Am spus că „minte cu nonşalanţă că nu s-au exercitat presiuni din exterior”. Mi-e greu să cred că el nu ştia motivul care l-a determinat pe Ponta să ceară telefonic realizarea cvorumului în Parlament.

      Filmuleţul spre care am făcut trimitere conţine informaţii utile în contextul discuţiei noastre. Am constat că fost accesat doar de 3 ori, dintre care două vizualizări le-am făcut eu. Probabil că n-aţi văzut filmuleţul sau l-aţi văzut doar parţial.

      Cu privire la Valeriu Zgonea, eu m-am exercitat ca procuror, dv. ca apărător. E corect.

      Ștergere
    2. Nu este cazul să-l judecăm pe Valeriu Zgonea, un pion prea mic într-un război așa de mare. Ponta a plecat în Africa de Sud, Antonescu a plecat nu știu unde, deci a rămas Zgonea să rezolve problema în Parlament. Era cel mai mic în grad, asupra lui a căzut sarcina întrunirii Parlamentului. Toți am știut că lui Ponta i s-a cerut să-l repună pe Băsescu în drepturi, după cum toți știm că emisarul american a vorbit și cu Antonescu despre această problemă. Nu cred că cineva s-a gîndit în prealabil la ideea ca Parlamentul să nu se întrunească din cauza cvorumului! Aceasta a fost o idee de moment. Parlamentul trebuia să aibă o atitudine serioasă, nu se putea preta la jocul de-a cvorumul. Deci, Zgonea a acționat responsabil, nu-i putem reproșa nimic din acest punct de vedere. Greșelile au fost în altă parte și au fost mai multe!

      Ștergere